Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Emma Knyckare leder årets upplaga av Musikhjälpen i Sveriges Radio och Sveriges Television. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

”Liknar inget annat programledarjobb”

Uppdaterad
Publicerad

Den nionde december kliver de in i glasburen. Programledarna i årets upplaga av Musikhjälpen berättar om förväntningar och farhågor inför 144 timmar direktsändning.

För Emma Knyckare och Sarah Dawn Finer är det första året som programledare för Musikhjälpen. Kodjo Akolor, som vanligtvis hörs i Morgonpasset i P3, har varit med två år tidigare men tvekar inte inför ännu en omgång:

– Jag hänger på låset hos cheferna när det är dags att utse nya programledare, säger han. Jag måste vara med. Jag kan inte tänka mig något annat sätt att spendera den sista veckan innan jul på.

Musikhjälpen

”Fåfängan får ryka”

Även hans nya kollegor är erfarna programledare. Sarah Dawn Finer har bland annat lett Melodifestivalen och varit julvärd i SVT. Emma Knyckare hörs till vardags i Tankesmedjan i P3, och i somras även i Morgonpasset.

Båda tror dock att Musikhjälpen kommer skilja sig från allt de gjort tidigare:

– Att leda Musikhjälpen liknar inget annat programledarjobb, säger Sarah Dawn Finer. Det går nog inte att förbereda sig på vad som kommer hända. Det blir lite som att vara på kollo, man sover nästan ingenting och är aldrig ensam. Det kommer bli en stor utmaning för mig, men det ska också bli väldigt häftigt. Den egna fåfängan får ryka.

”Kommer vara mig själv”

I Tankesmedjan levererar Emma Knyckare hård och humoristisk politisk satir utifrån förskrivet manus. Hon tror att lyssnarna och tittarna kommmer få en ny bild av henne i Musikhjälpen:

– Jag kommer ju vara mig själv mer, säger hon. Dessutom kommer jag synas och möta människor hela tiden, inte sitta i en studio med bara mina kollegor som annars. Det blir en övergång från noll procent socialt till två hundra.

En röst åt utsatta kvinnor

Än så länge vet inte programledarna särskilt mycket om vad som kommer hända under de sex dagarna i glasburen, mer än att allt kommer cirkulera kring årets paroll: att ”Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet”.

– Vår uppgift är att engagera, men också att vara en röst åt de här kvinnorna, säger Emma Knyckare.

– Det är lite poängen, att vi inte vet vad som kommer hända och också lär oss om själva ämnet samtidigt som vi lär tittarna och lyssnarna, säger Kodjo Akolor. Men en sak kan jag lova: det kommer bli mycket musik.

Veteranens råd

Kodjo Akolor har inte så många råd att ge sina nya kollegor. Han vet att det kommer bli jobbigt, men att det goda ändamålet kommer hålla dem uppe. Han är övertygad om att de kommer klara av uppdraget:

– Om det är någon som bryter ihop i år så är det jag, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen

Mer i ämnet