Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är kvartetten bakom insamlingsbössan till Musikhjälpen som är en av Norrbottens största. Hör de i klippet. Foto: SVT/Adam Berlin

Speldesignerna i Boden samlar in stora slantar för Musikhjälpen: ”Spelvärlden bryr sig”

Uppdaterad
Publicerad

I Boden skramlar spelstudenterna på Futuregames för Musikhjälpen och långt innan årets Musikhjälpen är över har de samlat in över 20 000 kronor.

– Det är helt otroligt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi trodde nog inte att det här intresset skulle finnas, säger organisatören bakom insamlingen, Marve Gomes.

Fyra speldesignsstudenter på Futuregames i Boden har valt att starta en insamling till Musikhjälpen.

De fyra personerna bakom projektet är Marve Gomes, Linus Lindblad, Sergiusz Stein och Tytus Czyzewski. De två sistnämnda har flyttat från Polen och är särskilt nära årets tema i Musikhjälpen ”för en tryggare barndom på flykt från krig”. 

Musikhjälpen

– Även om vi inte visste vad Musikhjälpen är ville vi vara involverade, säger Tytus Czyzewski.

Game jam

Alla som skänker pengar till deras bössa får vara med på ett game jam med start fredag klockan 19. Då har man 36 timmar på sig att skapa ett spel på uppdrag från bakgrundpersonerna till bössan.

– Det behöver inte vara en färdig produkt, men principen är att vi skickar ut uppgifter om uppdrag och sen ska man skapa något i spelväg utefter de uppdragen, säger Linus Lindblad.

Insamlingen

I skrivande stund har insamlingen bringat in 21 000 kronor. Och är strax utanför topp 100-listan av samtliga insamlingar så här långt. 21 000 är en siffra Marve Gomes berättar att han bara kunnat drömma om innan.

– Jag har varit inblandad i olika engagemang kring Musikhjälpen tidigare, men aldrig de här summorna. Det har varit sjukt, säger han.

Game jam

Ett Game jam är ett spelkreatörsevent där ett spel skapas från grunden inom en kort tidsperiod. Efter tidsperioden visas sen spelen upp för samtliga involverade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen

Mer i ämnet