Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man behålla studenterna och vad vill spelutvecklarna ha? I klippet hör du Daniel Wilén, klusterledare för Arctic Game, och Pontus Mähler, vice vd för Global Top Round.. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Spelindustrin i norra Sverige har växtvärk – vill att studenterna stannar

Uppdaterad
Publicerad

Spelindustrin i norra Sverige har vuxit från en handfull företag till sjuttiofem stycken på bara några år – men nu börjar den få växtvärk. Nu hoppas branschen att så många som möjligt av de 800 personer som studerar spelutveckling i Norrbotten och Västerbotten stannar.

För att få igång en spelindustri i norra Sverige startades 2015 Arctic Game av kommunerna Skellefteå, Boden, Piteå, Umeå och Luleå.

Sedan dess har industrin vuxit kraftigt med 500 anställda i 75 företag. 800 personer studerar nu också i 18 olika spelutbildningar.

Men för att industrin ska fortsätta att växa krävs det kompetens och folk.

– Många av studenterna kommer utifrån. Det bästa sättet att behålla dem är att ge dem en möjlighet till praktikplatser, att forma sina egna bolag eller ta anställning i studios som etablerats här. Och för att det ska ske måste vi ha ytor och communitys där den typen av verksamheter kan växa fram, säger Daniel Wilén, klusterledare för Arctic Game.

Spelutvecklare kan sitta var som helst

I veckan har den internationella spelkonferensen Global Top Rounds arrangerats i Luleå. Där får mindre spelstudios från hela världen chansen att visa upp sina spel för investerare. Enligt Daniel Wilén behövs den typen av arrangemang för att spelindustrin ska fortsätta att växa.

Pontus Mähler har tidigare varit professionell e-sportare. Nu är han vice vd för Global Top Round och jobbar med investering.

– För spelutveckling kan du jobba remote. Du kan sitta i Sverige, Danmark, Asien eller var som helst. Det handlar bara om bra lokal support.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beatrice Vester och Gustav Englund studerar spelutveckling i Skellefteå och Boden. De ser flera fördelar med att stanna kvar i norr efter studierna. Hör de i klippet. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.