Musikjournalisten Petter Hallén om Yasins Grammis: ”Ingen skräll”

Uppdaterad
Publicerad

Att Yasin vann en Grammis för årets hiphop var inte oväntat.

– Det blev så som det har varit förr – hiphopen fick hiphop-priset och inga andra priser, säger musikjournalisten Petter Hallén.

Den häktade rapartisten Yasin nominerades i fyra kategorier, men det blev det blev till sist bara ett pris.

Petter Hallén är musikjournalist och programledare på P3 Din Gata. Han konsumerar en enorm mängd svensk rap och har följt Yasin sedan innan han hamnade i strålkastarljuset på musikgalorna.

– Utifrån ett musikkritiskt perspektiv var det här ett logiskt och rimligt val -  inte alls överraskande.

– Hade han vunnit de andra kategorierna hade det varit mer som förra året på P3 guld, då rap vann de flesta tunga priserna, säger han.

Om Yasins åtal i rättegången mot Vårbynätverket kan ha påverkat prisutdelningen vill Petter Hallén inte spekulera i, eller hur man inom musikvärlden ska ställa sig till “gangsterromantik”.

– I sina låtar sjunger Yasin också om till exempel ångest och rädsla. Hade det bara varit hyllande av gangsterromantik så... och i vissa fall är det ju så – i vissa öron. Men han lyfter det till en hög konstnärlig nivå.

Se Petter Hallén resonera kring vad en Grammis betyder för Yasins musik och om att Grammis 2021 inte blev ett hiphop-år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.