Grammis till galans mest kontroversiella artist – häktade Yasin

Uppdaterad
Publicerad

Grammisgalans mest omtalade och kontroversiella artist, den brottsmisstänkta rapparen Yasin, prisades för årets hiphop. Han kunde inte närvara på galan eftersom han sitter häktad, åtalad för misstänkt inblandning i kidnappning av en annan känd artist.

Yasin och Haval, två av de rappare som står åtalade för den uppmärksammade kidnappningen av en minderårig artist i Stockholm förra året, blev båda Grammisnominerade tidigare i vår.

Under Grammisgalan på torsdagskvällen stod det klart att Yasin blev prisad i kategorin årets hiphop, medan Haval missade chansen i kategorin årets nykomling, där Mona Masrour blev vinnare.

Varken Yasin eller Haval kunde närvara vid galan eftersom båda sitter häktade i väntan på dom. Amr Badr, som även var nominerad som årets producent, tog emot priset i Yasins ställe:

– Jag ska hålla det kort. Han vill tacka fansen, sin familj, han vill tacka alla som har lyssnat, han vill tacka Grammis.

Debatt

Yasin Mahamoud har varit en av de största artisterna i Sverige på senare år, och är enormt uppmärksammad för albumen 98.01.11 och More to life. I år är var nominerad till grammisar i kategorierna årets artist, årets album, årets textförfattare och årets hiphop.

Det är ingen tvekan om att Yasin och Haval är grammisgalans mest kontroversiella artister. De riskerar fängelsestraff för inblandning i en kidnappning av en annan känd artist, ett brott som de båda nekar till. Yasin är tidigare dömd för vapenbrott och har enligt polisen anknytningar till ett kriminellt nätverk.

Både Havals och Yasins musik har gett upphov till intensiv debatt om relationen mellan svenska rappare, våld och gängkultur, men även en diskussion om huruvida åtalade artister borde prisas.

Branschorganisationen Ifpi Sverige, som ligger bakom Grammisgalan, skriver i en kommentar till TT att man anser att konstnärliga prestationer måste kunna bedömas separat från eventuella brott personer misstänks för. De skriver vidare:

”Vi tycker dock att det är olyckligt att vårens händelser till stor del har tagit fokus från priset och övriga nominerade. Vi har därför under våren haft en diskussion med våra intressenter om hur vi i framtiden ska säkerställa att Grammis lever upp till sitt syfte – att uppmärksamma och premiera de verk som svenska artister, musiker och kreatörer åstadkommit under det gångna året.”

Grammisgalan ägde rum på Södra teatern i Stockholm, utan publik. Programledare var Amie Bramme Sey och Johanna Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.