Foto: SVT

Naken man greps utanför Nobelfesten

Uppdaterad
Publicerad

En kinesisk konstnär streakade utanför Konserthuset mitt under Nobelfesten. Aktionen var ett sätt att protestera mot att Mo Yan tilldelats Nobelpriset i litteratur.

Den exilkinesiske författaren Liao Yiwu och konstnären Meng Huang reste idag till Stockholm för att göra en protestaktion samtidigt som Mo Yan fick sitt pris av Carl den XVI Gustav.

Kulturnyheternas fotograf fångade en av männen springandes naken mot Konserthuset i Stockholm, där prisutdelningen äger rum. Mannen omhändertas dock snabbt av polis.

Nobelpriset i litteratur 2012

– Männen var berusade och har blivit inlagda för tillnyktring. De dök upp där stökiga och berusade, säger Sven-Erik Olsson, presstalesman vid polisens länskommunikationscentral.

Vet man varför de dök upp så där?

– Nej, det har inte framkommit någonting. Man försökte fråga dem innan de lades in för tillnyktring. Vi får se om de kan säga någonting vettigt när de nyktrar till.

En av de gripna, den exilkinesiske författaren Liao Yiwu, är en av de mest högljudda kritikerna till Mo Yan och menar att priset legitimerar diktaturen i Kina.

Själv har Yiwu fängslats för sina samhällskritiska dikter och lever numera i Tyskland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet