Regissören Nasim Aghili. Foto: TT

Nasim Aghili bemöter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Regissören svarar på kritiken mot föreställningen ”Marken brinner”.

Det har stormat kring pjäsen ”Marken brinner”. Efter rasistiska påhopp från bland annat skolelever beslutade Ung Scen Öst att lägga ner föreställningen.

Därefter följde en intensiv debatt och medierapportering. Polisen, stadsutvecklare och elever som sett föreställningen vände sig mot att deras reaktioner skulle vara rasistiskt präglade.

Marken brinner

”Ofrivilligt tar emot rasismen”

I Expressen i dag bemöter regissören och dramatikern Nasim Aghili kritiken och menar att problemet handlar om den vita blicken och strukturell rasism.

”Institutioner som osynliggör unga”

Aghili beskriver hur hon redan innan premiären hade tvivlat på om pjäsen överhuvudtaget skulle spelas då hon börjat inse att den vita blicken inte är det minsta demaskerad i vårt samhälle.

”Men hur beskriva det för institutioner som bär vitheten som den punkt som allt orienterar sig utifrån? Institutioner som osynliggör unga men anklagar mig för att attackera dem som 'faktiskt skött sig'. Den rasism jag beskrivit har förkroppsligats av så många fler än delar av den unga publik som uppträtt hotfullt.”

Kallas för extremist

Hon menar att hon har all anledning att vara arg och aggressiv och kritiserar medias bevakning kring ”Marken brinner”.

”Jag har precis sett min konst bli recenserad av polisen i SVT:s Kulturnyheterna. Jag har blivit utskälld av journalister för att jag inte vill debattera mot en klass som känt sig utpekad när vi utan att nämna några namn beskrivit strukturell rasism. Jag blir kallad för extremist av ledarskribenter för att jag valde att prata öppet om att det existerar rasism även bland unga. Jag blir hatad på rasistiska sajter.”

”Den vita vreden har väckts”

Tillsammans med skådespelarna har de arbetat fram sceniska praktiker som skapar gemenskap, kärlek och solidaritet menar Nasim Aghili.

”Föreställningen är inte konfrontativ till sin form. Men vi misslyckades med att ta oss förbi den vita blicken. Och nu har också den vita vreden väckts.”

Här kan du läsa debattinlägget i sin helhet.

Kulturnyheterna söker Nasim Aghili.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Marken brinner

Mer i ämnet