Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tecknaruppropet; ”Nato gör satiren vassare” Foto: Max Andersson, Jan Lööf, Marie Tillman, Elin Hjulström Lord, Lena Sjöberg

Satirtecknaren: ”Bara för att man blir medlem håller man inte käften”

Uppdaterad
Publicerad

Tecknaruppropet är ett svenskt satirnätverk som kritiserar och ifrågasätter kärnvapen och Sveriges troliga medlemskap i Nato. Men vad händer med satiren om Sveriges Natomedlemskap går igenom? Finns det något att protestera mot och göra satir av då? Absolut, menar Tecknaruppropet.

Max Andersson är en av 160 tecknare som är med i Tecknaruppropet och han menar att Sveriges troliga Natointräde kommer göra satiren både viktigare och vassare. 

– Bara för att man blir medlem innebär inte det att man håller käften och så är allting bra liksom. Det är först då diskussionen sätter igång på allvar. Satiren och humorn uppstår i motsägelsen. Den fungerar som om en spegel hålls upp mot det som behöver förtydligas och som kanske inte riktigt är ärligt.

”En visuell hämnd”

I dagarna gav Tecknaruppropet ut första numret av satirtidningen Larm. Tidningen och tecknaruppropets initiativtagare, Karin Zaric Sunvisson menar liksom Max Andersson, att ju större motståndet blir, desto spetsigare blir satiren. 

– Larm är en visuell hämnd mot regeringen och stora delar av media som har kört över oss i fredsrörelsen. Historien har visat att satirens intensitet är proportionerlig med det motstånd den möter. I ett allt mer auktoritärt och militariserat Sverige kommer satiren att svara, säger hon. 

Första numret av tidningen Larm finansieras av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Hör serietecknare Max Andersson berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.