Streamingjätten sänker kvalitén på strömmat innehåll efter inrådan från EU. Arkivbild. Foto: TT

Netflix sänker videokvaliteten i 30 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Strömningstjänsten Netflix kommer att sänka kvaliteten på allt sitt innehåll i Europa de kommande 30 dagarna för att förhindra att internet går på knäna.

Beskedet kommer efter en vädjan från EU-håll.

När fler jobbar hemifrån, pluggar på distans eller sitter i karantän som en följd av coronaviruset ökar trycket på internet och dess bandbredd.

EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, uppmanar därför allmänheten att sänka kvalitén på den strömmade videounderhållningen.

Coronaviruset och kulturen

”För att säkerställa internetåtkomsten för alla, låt oss byta till standardupplösning när HD (High definition) inte är nödvändigt”, skriver han på Twitter, där han också introducerar hasthtaggen #SwitchToStandard.

Thierry Breton vände sig även direkt till strömningstjänsten Netflix, som hörsammade hans begäran.

Netflix vd Reed Hastings har efter samtal med Breton beslutat att tjänsten sänker kvaliteten på sina videoströmmar i 30 dagar, vilket beräknas minska användandet av bandbredd med 25 procent på tjänstens europeiska nätverk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet