Filmfestivalen i Cannes. Foto: TT

Netflix tävlar i Cannes – nu ändrar festivalen reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Filmfestivalen i Cannes väljer nu att ändra sina tävlingsregler – för att delta måste man från och med nästa år visa sin film på biografer i Frankrike.

– Etablissemanget förenar sig mot oss, skriver Netflix vd Reed Hastings.

I år deltar Netflix för första gången på filmfestivalen i Cannes och är med i huvudtävlan om Guldpalmen med två filmer: ”The Meyerowitz stories” med Adam Sandler och Ben Stiller, samt ”Okja” med bland andra Tilda Swinton och Jake Gyllenhaal i rollerna.

Ändrar reglerna till nästa år

Men streamingjättens intåg på den anrika festivalen är inte helt okomplicerat. Cannes-festivalen har enligt egen utsago förgäves försökt få Netflix att gå med på att visa filmerna på bio i Frankrike. Nu ändrar de därför tävlingsreglerna och från och med nästa år måste man för att tävla också gå med på att distribueras på franska biografer.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Netflix vd Reed Hastings skriver på sin Facebook-sida att etablissemanget förenar sig mot Netflix och att filmen Okja är ”En fantastisk film som biograferna vill blockera från att tävla i Cannes”.

Filmfestivalen i Cannes pågår den 17-28 maj.

Läs mer: Lynch, Coppola och Kidman toppar Cannes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Mer i ämnet