Foto: Marcus Ericsson/TT

Uppgift: Niklas Rådström inte längre aktuell för en stol i Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och dramatikern Niklas Rådström har under fredagen bekräftat att han erbjudits en stol i Svenska Akademien, något han kunde tänka sig, men bara ”under rätt förutsättningar”. Nu erfar Kulturnyheterna att Rådström inte längre är aktuell för Svenska Akademien.

Under torsdagen sa Niklas Rådström till Kulturnyheterna att han kunde tänka sig att tacka ja under rätt förutsättningar, men ville inte utveckla närmare vilka förutsättningar det kunde röra sig om.

Nu har Kulturnyheterna fått uppgifter om att Niklas Rådström inte längre är aktuell för Svenska Akademien. Om det beror på att han tackat nej eller på att Akademien inte kunnat eller velat tillgodose hans önskemål, eller på något helt annat, är oklart.

Han vill inte kommentera uppgifterna, men skriver till Kulturnyheterna:

”Jag har försökt agera för Akademiens bästa. Något mer har jag inte att säga i denna sak.”

På frågan om han önskat att Katarina Frostenson eller Horace Engdahl skulle utträda (krav som tidigare riktats från de tre avhopparna), svarar han:

”Den sortens personintriger ligger inte för mig. Jag ville se en trovärdig framåtrörelse.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer