Nina Stemme är en av världens främsta sopraner. I klippet pratar hon om övergreppsanklagelserna som under hösten riktats mot Plácido Domingo och sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier inom operavärlden. Foto: SVT

Nina Stemme om övergreppsanklagade Plácido Domingo: Klart jag tror på kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

Den världsledande svenska sopranen Nina Stemme kommenterar i SVT:s program Sverige! anklagelserna om sexuella trakasserier som under hösten riktats mot stjärntenoren Plácido Domingo.

– Det är klart att jag tror på kvinnorna, säger hon till SVT.

Det var i augusti som anklagelser om sexuella trakasserier offentligt riktades mot operastjärnan Plácido Domingo. Enligt en granskning av nyhetsbyrån AP hade Domingo utsatt flera kvinnliga kollegor för ovälkomna och upprepade sexuella närmanden.

Efter granskningen kom fler kvinnor att träda fram med vittnesmål om övergrepp, däribland Domingos före detta kollega, sopranen Angela Turner Wilson.

Nina Stemme berättar att hon lärde känna Plácido Domingo under 90-talet i samband med att hon vann den första upplagan av Operalia, en prestigefylld operatävling som startats av den välkände tenoren.

– Jag lärde känna honom på 90-talet när jag vann den första Operalia tävlingen 1993. Han var väldigt stöttande. Han var en latinare, en spanjor och man såg på honom att han gillade kvinnor och man såg att kvinnorna gillade honom. Jag har bara upplevt att han stöttat unga sångares karriärer, han har inte utnyttjat sin maktställning där, säger Nina Stemme.

Stemme: Fullständigt oförlåtligt

I sviterna av anklagelserna avbokade flera operahus Plácido Domingos medverkan och i oktober avgick han som chef för Los Angeles opera – en institution han själv grundade i slutet av 80-talet. Plácido Domingo har konsekvent nekat till alla anklagelser om sexuella trakasserier.

– Det är klart att jag tror på kvinnorna även om de tvingades vara anonyma. Alla sådana handlingar är fullständigt oförlåtliga, säger Nina Stemme och fortsätter:

– Jag kan säga att jag inte blivit utsatt av honom. Och jag tycker det är jätteviktigt att man säger ifrån. Stopp min kropp helt enkelt.

Plácido Domingo har nekat till anklagelserna.

Se mer från intervjun i Sverige! i klippet ovan. I klippet pratar även Nina Stemme om sina egna erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier i operavärlden. På lördag (14/12) sänds en längre intervju med Nina Stemme i SVT1 kl 18:15 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.