Författaren Svetlana Aleksijevitj. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj inkallad till förhör

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj har kallats till förhör angående oppositionens övergångsråd i Belarus. Det rapporterar AFP.

Svetlana Aleksijevitj har kallats som ett vittne angående oppositionens övergångsråd som bildats för maktskifte i Belarus. Förra veckan meddelade landets riksåklagare att rådet är ett hot mot den nationella säkerheten och att man därför inlett en brottsutredning.

Aleksijevitj är enligt AFP en av medlemmarna i övergångsrådet som bildats av oppositionella efter de massiva protester som uppstått efter valet i Belarus. Aleksijevitj har även varit öppen med sitt stöd för oppositionens ledare Svetlana Tikhanovskaya.

Två andra medlemmar i rådet ska ha gripits under måndagen, anklagade för att ha försökt organisera en protest på en fabrik i Minsk, enligt Dagens nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet