Svetlana Tichanovskaja Foto: AP

Över 50 nyhetssajter blockerade i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Bilder över de massiva protesterna i Belarus mot det nuvarande styret sprids över hela världen. Demonstrationerna fortsätter och samtidigt har sittande styret blockerat över 50 nyhetssajter i landet.

Protesterna i Belarus fortsätter och under söndagen planeras en stor manifestation i landet. Nu har över 50 nyhetssajter, som visar de pågående protesterna i Belarus där människor kräver Alexander Lukasjenkos avgång, blockerats i landet. Enligt belarusiska Journalistförbundet handlar det bland annat om medier som Radio Liberty som finansieras av USA och Belsat som finansieras av grannlandet Polen.

Under fredagen stoppades även tryckningen av två av de största oberoende tidningarna i landet.

Stora protester planeras

På söndagen planeras en stor manifestation i landets huvudstad Minsk dit folk har samlats de senaste veckorna i protest Alexander Lukasjenko. Den 9 augusti hävdade Lukasjenko seger med över 80 procent av rösterna i presidentvalet. Valresultatet är kraftigt ifrågasatt och sedan dess har protester dagligen hållits i Belarus.

Med rödvita flaggor i hand, den inofficiella flaggan i Belarus, har människor skanderat ”avgå Lukasjenko”.

Vittnar om tortyr

Flera belaruser har gripits i samband med protesterna som ägt rum. Många vittnar om våld, övergrepp och missförhållanden. Bland annat har Amnesty international samlat in flera vittnesmål från demonstranter som vittnat om övervåld inuti polisbilar.

Belarus ställföreträdande inrikesminister Alexander Barsukov har sagt att inga fångar utsatts för våld. Samtidigt har inrikesministern Jurij Karajev delvis bett om ursäkt för våldet under protesterna.

Accepterar inte Lukasjenko

Tidigare i dag uttalade sig oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen sedan hon flytt Belarus efter presidentvalet. I en intervju med nyhetsbyrån Reuters berättade hon att det belarusiska folket inte kommer att acceptera Lukasjenkos behandling.

– Allt jag gjorde var att visa stöd för det belarusiska folket och respektera Belarus suveränitet, säger Tichankovskaja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.