Se SVT:s Elin Jönssons inslag från Minsk, Belarus. Foto: SVT

De vittnar om polisvåldet i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen planeras en stor manifestation i Minsk, och nervositeten i staden stiger. Många vågar inte prata i sina hem eller på gatan – men några har pratat med SVT:s reporter Elin Jönsson.

– De slog mig i huvudet och sa: ”På grund av er är hela stan i uppror”, säger Ales Bystrik som misshandlades av kravallpoliser.

Ales Bystrik och hans fru var på väg hem i sin bil när en trafikpolis vinkade in dem.

– När vi stannade såg vi att det stod minibussar där med kravallpoliser.

Protester i Belarus

Polisen bad Ales öppna telefonen och gick igenom hans bilder. När de hittade foton från demonstrationer började de misshandla honom.

– Man får stå med ansiktet och kroppen mot väggen och benen brett isär. De slog mot fötterna. De slog mig i huvudet och sa: ”På grund av er är hela stan i uppror”.

Torterades i tolv timmar

Samma kväll skjutsade företagarna Dimitrij och Jevgenij en rysk affärspartner till hans hotell. De stoppades också först av en trafikpolis. Sedan kom två minibussar.

– Kravallpoliser hoppar ut och börjar slå oss med batonger.

De togs till en polisstation där misshandeln övergick i tortyr. Tillsammans med dem hölls och misshandlade ett tjugotal personer.

– Trottoaren var täckt av blod. Någon fick näsan sönderslagen, någon annan munnen. Folk spottade ut allt på trottoaren. Folk ramlade och sa ”Döda mig hellre”.

Tortyren fortsatte i tolv timmar.

”En kvinna miste sitt barn”

Läkaren Anna Basjkevitj jobbade på valkvällen den 9 augusti när polisen slog ner de första demonstrantionerna mot valersultatet.

– Redan då började det komma in patienter med skador från gummikulor och benbrott.

Det är inte bara männen som utsätts för våld.

– Vi har haft många fall av våld mot kvinnor som misshandlats med batong och fått svåra livmoderhalsskador som följd. En kvinna miste sitt barn på grund av misshandeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet