Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten vid börshuset i Gamla stan, Stockholm. Foto: TT

Nobelstiftelsens vd: ”Akademien måste lösa sina problem nu”

Uppdaterad
Publicerad

Det är Svenska Akademien som är i kris, och det är de som måste lösa sina egna problem. Det säger nu Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i en intervju med Dagens Nyheter, och utesluter inte att ta ifrån Akademien Nobelpriset om de inte ställer upp på stiftelsens nya krav.

Nobelstiftelsen kräver att Svenska Akademien ändrar sitt arbete med att utse Nobelpristagare, och att ledamöter som varit centrala i krisen lyfts bort från arbetet. Det avslöjade Dagens Nyheter under fredagen efter att ha tagit del av en intern brevväxling mellan parterna.

Svenska Akademien vägrar, och har begärt ett möte med Nobelstiftelsen för att hitta en väg framåt. Nu säger stiftelsens vd Lars Heikensten i en intervju med DN att det är Akademien, och inte Nobelstiftelsen, som har ansvaret för att reda ut förtroendekrisen. Något möte har man därför ännu inte tagit beslut om.

Krisen i Svenska Akademien

– I allt väsentligt ligger bollen hos Svenska Akademien. Det är Akademien som måste lösa sina problem nu. Det är oklart för mig vad ett möte egentligen ska leda till men vi har inte avvisat något, säger Lars Heikensten till tidningen, och tillägger att han däremot tror att en fortsatt dialog kommer att ske.

Vill se kommitté av utomstående

Enligt Heikensten ställde Nobelstiftelsen kraven på förändring eftersom man ser Akademien som djupt sargad efter krisen, och att de nu saknar förtroendet som krävs för att dela ut världens största litteraturpris.

Nobelstiftelsens krav består i att man vill se en ny kommitté som väljer litteraturpristagaren, att centrala ledamöter i krisen inte deltar i denna på något sätt och att man istället använder sig av ”utomstående sakkunniga”.

Kan förlora prisutdelningen

Om Svenska Akademien vägrar utesluter stiftelsen inte att göra ändringar i riktlinjerna för litteraturpriset i Alfred Nobels testamente, en så kallad permutation.  

– Ja, det är en av flera möjligheter. Men sedan kan en permutation innebära alla möjliga saker också. Det kan vara långsiktigt, tillfälligt och av olika innebörd, säger Lars Heikensten till DN.

Nobelstiftelsens vd hoppas dock på att man ska hitta en lösning på konflikten så snart som möjligt.

Lars Heikensten har avböjt en intervju med Kulturnyheterna. SVT söker Anders Olsson, Svenska Akademiens tf ständige sekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet