Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skådespelaren Sofia Helin. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Sofia Helin läser Nyårsklockan på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Trots pandemin lever traditionen om att fira in det nya året med att läsa Tennysons dikt ”Nyårsklockan” från Sollidens scen vidare. I år är det skådespelaren Sofia Helin som får uppdraget.

– Det är ett speciellt år att få göra det här. Jag känner mig hedrad, säger hon.

Dikten Nyårsklockan, med den kända strofen ”Ring, klocka, ring” har lästs upp på friluftsmuseet Skansen sedan slutet av 1800-talet. Uppläsningen har tv-sänts ända sedan 1977. Denna gång blir tv- och radiosändningen något viktigare än vanligt, eftersom det inte kan vara något publik på plats på grund av pandemin.

– Jag tänker att vi behöver påminnas om att det alltid blir bättre. Det kommer att vända. Dikten ska förmedla ett hopp till alla grupper i samhället, säger Sofia Helin.

”Som för första gången”

Sedan hon börjat bekanta sig med dikten har hon fått upp nya ögon för den – inte minst textraden ”Ring ut det gamla, ring in det nya”.

– Nu när jag läser den är det som att läsa den för första gången, det här året står den i en helt annan kontext, säger hon.

”Tolvslaget på Skansen” programleds av Parisa Amiri och Anders Lundin och sändningen gästas även av en rad stora artister som Lisa Nilsson, Sarah Klang, Tomas Ledin, Amanda Bergman och Kaliffa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer