Emma Frans, Magda Gad och Åsa Erlandsson prisas på Stora Journalistprisets gala under torsdagskvällen. Foto: TT

Stora journalistpriset 2017: Här är alla vinnarna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen delades Stora journalistpriset ut i Bonniers konsthall i Stockholm. Krigskorrespondenten Magda Gad prisades som årets förnyare, Åsa Erlandsson vann årets berättare för reportageboken ”Det som aldrig fick ske” och SVT:s granskning av fallet Kevin blev årets avslöjande.

Åsa Erlandsson tog hem priset i kategorin Årets berättare, för ”Det som aldrig fick ske”, en reportagebok om skoldådet i Trollhättan 2015.

”För att hon genom virtuos berättarteknik kryper in under skinnet – på både mördare och läsare – och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia”, löd juryns motivering.

– Puls, hysteri, jag kan knappt prata. Gud vad roligt, gud vad glad jag är. Fantastiskt, sa Åsa Erlandsson på scen efter tillkännagivandet.

Krigskorrespondent förnyar branschen

Expressens krigskorrespondent Magda Gad tog emot priset i kategorin Årets förnyare, för sin rapportering från fronten i Syrien under det gångna året. ”För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten”.

– Det känns väldigt underligt att stå i den här lilla bubblan, en värld för sig, där allt är rent och luktar gott. Det känns som att det inte finns något utanför bubblan. Men precis samma känsla hade jag i nordöstra Syrien, sa Magda Gad om känslan efteråt.

– Det var en sån total misär att jag till slut kände att det inte går att komma ut, det finns inget annat än detta. Jag är oerhört stolt över att få ha berättat om människorna där, och det är så beklagligt att de inte får lämna den bubblan, som jag har gjort.

Folkbildande doktor blir årets röst

Emma Frans, doktor i epidemiologi och skribent i Svenska Dagbladet mottog pris som Årets röst.

”För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter”, löd juryns motivering.

– Jag är extremt glad och överväldigad. Journalistik och vetenskap är väldigt lika varandra, vi vill finna sanningen och nå ut med den på rätt sätt. Det vetenskapliga förhållningsättet bör genomsyra journalistiken, men också alla andra yrkesroller, säger Emma Frans om priset.

Fallet Kevin är årets avslöjande

Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson på SVT:s Dokument inifrån tog hem priset för Årets avslöjande för sin granskning av fallet Kevin.

– Vi hade bara ett väldigt löst tips från en expert, som sa att det här verkar lurt. Barnen är för små och har förhörts för många gånger, säger Dan Josefsson om hur den uppmärksammade granskningen tog sin början.

– Det kanske viktigaste ögonblicket kom väldigt tidigt, familjen hade gömt sig från allmänheten i 19 år. Att Dan lyckades vinna deras förtroende var helt avgörande, säger Johannes Hallbom.

Årets hederspris, Lukas Bonniers Stora Journalistpris, gick till den mångårige SVT-profilen och dokumentärmakaren Tom Alandh.

Stora journalistpriset instiftades 1966 av Bonnier AB, och delas i år ut för 51:a året i rad. Vinnarna i varje kategori får 100.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.