Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alec Baldwin ställs inför rätta – igen. Foto: AP

Nu inleds rättegången mot Alec Baldwin efter dödsskjutningen

Publicerad

2021 sköts filmfotografen Halyna Hutchins ihjäl under inspelningen till filmen ”Rust”. Under tisdagen ska Alec Baldwin, som höll i vapnet, ställas inför rätta.

Tidigare i år dömdes filmen ”Rusts” vapenansvariga, Hannah Gutierrez-Reed, till 18 månaders fängelse för vållande till annans död. Hon är styvdotter till den erfarne vapenkonsulten Thell Reed och ”Rust” var hennes andra jobb som vapenansvarig på en långfilm, skriver nyhetsbyrån AP. Gutierrez-Reed har överklagat domen.

Alec Baldwin åtalas för andra gången

Alec Baldwin, filmens huvudrollsinnehavare och producent, har åtalats två gånger för fotografen Halyna Hutchins död. 2023 lade åklagare i den amerikanska delstaten New Mexico ner åtalet och hänvisade till att nya bevisuppgifter tillkommit och att mer tid för att utreda behövdes.

I januari presenterade åklagare fallet på nytt för en jury, efter att ha fått nya uppgifter om hur vapnet hanteras. Juryn beslutade att Alec Baldwin skulle åtalas på nytt.

Även i Baldwins fall är brottsrubriceringen vållande till annans död. I åtalet står att Baldwin orsakat Hutchins död – antingen genom oaktsamhet eller ”total likgiltighet inför säkerheten”.

Alec Baldwin nekar till anklagelserna och säger att han bara spänt hanen, men inte rört avtryckaren och där med inte avfyrat revolvern.

Dessutom säger han att han inte visste att vapnet oavsiktligt hade skarpladdats.

Skjuten regissör vittnar

Bland vittnena finns Hannah Gutierrez-Reed och Joel Souza, filmens regissör, som skadades av samma skott som dödade Halyna Hutchins.

Om Baldwin döms riskerar skådespelaren 18 månaders fängelse.

Rättegången inleds tisdagen den 9 juli i New Mexico och väntas pågå i tio dagar, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.