Yekaterina Samutsevich, Nadezhda Tolokonnikova och Maria Alekhina bakom galler i Moskva inför rättegångsförhandlingarna. Foto: Scanpix

Pussy Riot kvar i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes förhandlingarna om den feministiska ryska punkgruppen Pussy Riot ska ställas inför rätta för huliganism. Medlemmarna ska hållas kvar i fängelse till och med januari.

I dag inleddes förhandlingarna om de tre medlemmarna ska ställas inför rätta i domstol. Kvinnorna är anklagade för huliganism, och riskerar sjuåriga fängelsestraff om de döms. Domstolen omringades av kravallpoliser och demonstranter både för och emot gruppen, skriver nyhetsbyrån AP.

Domstolen beslutade att medlemmarna kommer att hållas kvar i fängelse till och med januari.

Pussy Riot

Protest utanför katedral

Det var i februari i år som medlemmarna i Pussy Riot genomförde ett performance riktat mot president Vladimir Putin inuti Moskvas mest välkända katedral, inför presidentvalet i mars. Från en predikstol utanför katedralen mässade de en punkig bön mot Putin.

I mars greps de tre medlemmarna efter att den rysk-ortodoxa kyrkan reagerat kraftigt och fördömt aktionen. Medlemmarna i Pussy Riot har suttit häktade i väntan på rättegång sedan dess.

Pussy Riots försvarsadvokater anser att fallet är politiskt och har anmält häktningen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Internationella människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch har protesterat mot rättegången.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet