Författarna Alva Myrdal och Astrid Lindgren och journalisten Barbro ”Bang” Alving. Foto: TT

Ny barnbok samlar svenska kvinnliga hjältar

Uppdaterad
Publicerad

Elena Favillis och Francesca Cavallos barnbok Godnattsagor för rebelltjejer översattes till 50 språk och gjorde succé i Sverige. Nu ges en liknande bok ut som gestaltar svenska kvinnoöden, det rapporterar Dagens Nyheter.

Journalisten Barbro ”Bang” Alving, Astrid Lindgren och Alva Myrdal är några av de kvinnor vars öden skildras i barnboken Svenska hjältinnor – 100 berättelser om starka, smarta och modiga kvinnor. Boken ges ut i september på bokförlaget Max Ström som 2017 gav ut dess succéartade förlaga Godnattsagor för rebelltjejer på svenska, det rapporterar DN.

Skriver in kvinnor i historien

Bakom Svenska hjältinnor står journalisten Colette van Luik och litteraturforskaren Anna Nordlund. Illustrationerna står bland annat Stina Wirsén, Kajsa Wessberg och Elisabeth Marttala för.

De senaste åren har flera böcker getts ut som på olika vis bidragit till att skriva in fler kvinnor i vår historieskrivning, något som Anna Nordlund ser som positivt.

”Fått upp ögonen för kvinnohistoria”

– Jag tror verkligen att man fått upp ögonen för kvinnohistoria på ett annat sätt och hur kvinnor fått kämpa genom historien. Jag tror även att det skulle behövas flera sådana böcker som lyfter fram manliga positiva förebilder genom historien, säger Anna Nordlund till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.