Nordiska museet i Stockholm är ett av de centrala museerna i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny rapport: Färre jobb på svenska museer

Uppdaterad
Publicerad

2018 var det totala antalet avlönade årsarbetskrafter på landets museer den lägsta sedan mätningarna började 2003. Det visar en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys.

Rapporten Museer 2018 sammanställer de svenska museernas verksamhet, personal, ekonomi och besöksfrekvens. Enligt rapporten, som publicerades under onsdagen, minskade antalet sysselsatta 2018 jämfört med 2017. Förutom hos de centrala museerna där minskningen ser ut att plana ut, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Sammanlagt uppgick de samlade intäkterna för museer med mer än en arbetskraft till 5,8 miljarder kronor. Kostnaderna var i sin tur 5,93 miljarder.

Fler kvinnor än män

Rapporten visar att under 2018 utgjordes 60 procent av de heltidsanställda på museerna av kvinnor – 40 procent av män. Den fördelningen uppvisas så väl i ledande positioner som icke-ledande positioner, enligt rapporten.

Bland de tillfrågade museernas inriktningar visar rapporten också att Arbetslivsmuseum är vanligast förekommande. Den näst vanligaste inriktningen är enligt rapporten Historia och arkeologi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.