Kate Winslet, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence och Eddie Redmayne är några av de nominerade skådespelarna. Till höger: professor Stacy L. Smith menar att Hollywood har en inkluderingskris. Foto: TT/USC

Ny studie: ”Vi har en inkluderingskris”

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad är det bara vita skådespelare som är nominerade till en Oscar. Bara dagar före själva galan publiceras nu en studie som visar på att det finns stora brister i överrensstämmelsen mellan representationen i film och tv-produktioner och den amerikanska befolkningen rapporterar nyhetsbyrån AP.

En ny studie som gjorts på University of Southern California's Annenberg School for Communication and Journalism, USC, har gjort ett index för representation baserat på tio stora mediaföretags produktioner, där samtliga filmstudios och de flesta tv-serieskapare får underkänt.

Som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare har Oscars akademien fått skarp kritik för att ännu ett år nominerat endast vita skådespelare för priser som ska delas ut under galan som går av stapeln natten till måndag svensk tid. Under hashtaggen #OscarsSoWhite delade många med sig av sina åsikter kring representationen bland nomineringarna till det prestigefyllda priset.

Oscarsgalan 2016

─ Fortsättningen på OscarsSoWhite är HollywoodSoWhite, säger Stacy L. Smith som är professor på University of Southern California's Annenberg School for Communication and Journalism, USC, och en av författarna till studien till nyhetsbyrån AP.

Omfattande granskning

Studien är en av de mest omfattande granskningar som har gjorts och inkluderar 414 filmer och tv-serier som sändes mellan september 2014 till augusti 2015 i USA. Undersökningen visar att bara en tredjedel av alla roller med repliker var kvinnor och endast 28,3 procent av talrollerna representerades av minoritetsgrupper. Av karaktärer som är 40 år eller äldre så var majoriteten män, 74,3 procent.

Av de 11 306 karaktärer med talroller som ingick i studien var det vara sju som var transpersoner och fyra av dem var från samma serie. Bara två procent av rollerna med repliker var representerade av HBTQ-personer

– Vi har inget mångfaldsproblem. Vi har en inkluderingskris, säger säger Stacy L. Smith.

”Filmindustrin har misslyckats”

Studien fastslår att medieinnehållet i mycket hög grad fortfarande är ”whitewashed”, det vill säga kritik som innebär att nöjesindustrin försöker göra minoritetsgrupper mer tilltalande till en ekonomiskt välbärgad vit grupp genom att få mörka karaktärer att framstå som mer ”vita”. Men faktum är att diskrepansen mellan den amerikanska befolkningen och rollerna bakom kameran är ännu större. Av alla regisörer var 87 procent vita och endast 15,2 procent var kvinnor. Bland filmerna som studerades var det bara två av 109 kvinnor som var svarta.

Studien inkluderar mycket stora medieföretag allt ifrån tv-kanaler till streamingtjänster och filmstudios.

─ Alla inom filmindustrin har misslyckats, alla företag som är granskade, säger Stacy L. Smith.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2016

Mer i ämnet