• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Visa alla (2)

Dirigenten djupdyker i Moskvas mörka finansdjungel

Publicerad

Adam Pålsson spelar hjälten i den nya TV4-satsningen Dirigenten, som utspelar sig i Moskvas ljusskygga finansvärld under slutet av 90-talet. Och TV4 är långt ifrån de enda i tv-branschen som intresserar sig för Ryssland just nu.

Aktiemäklaren Tom Blixen har flytt sina gamla demoner i Sverige för att starta ett nytt liv i Moskva. Han är ung och ambitiös, och det dröjer inte länge innan han ger sig i kast med en affär som tillslut riskerar att kosta honom mer än bara en rejäl summa pengar.

– Jag känner mig lite löjlig som svensk som ska leka thriller-hjälte på engelska, det kommer jag inte ifrån, säger Adam Pålsson, som gör sin första roll med flera språk (svenska, engelska och ryska) genom att gestalta huvudpersonen Tom Blixen.

I arbetet med serien har Adam Pålsson fått lära sig en del ryska, men inspelningsplatsen har varit förlagt i Litauen, med undantag för några exteriörbilden från Moskva.

Moskva Noir

Berättelsen bygger på den första volymen i boktrilogin Moskva Noir av författaren Camilla Grebe och entreprenören och finansmannen Paul Leander Engström. Den sistnämnda har bidragit med sina egna erfarenheter till berättelsen, efter att ha bott och arbetat i Moskva i tio år runt millennieskiftet.

– Paul har varit väldigt behjälplig med research. Det gör också att det känns äkta – han var där, han såg det, han levde i den här världen som vi försöker gestalta, säger regissören Mikael Håfström, som bland annat ligger bakom den svenska klassikern Ondskan, men som under det senaste decenniet jobbat med amerikanska produktioner i Hollywood.

Rysslands-mania

Dirigenten är inte den enda tv-fiktionen som intresserat sig för Ryssland under den senaste tiden. I stora amerikanska serier som Homeland, Americans och Billions märks stenrika oligarker, ryska trollfabriker och klassiska spionhistorier.

– Det är politiskt så turbulent, och hela situationen där sedan Sovjets fall har gjort det till en plats som man känner till men som man också känner väldigt lite till. Det finns en stor nyfikenhet men också nån slags rädsla för den här platsen på jorden just nu, säger Mikael Håfström.

Efter Dirigenten är Adam Pålsson öppen för att göra fler internationella roller, men har inte siktet inställt på Hollywood.

– Jag är ute efter äventyr, och det kan jag hitta i Los Angeles lika väl som i Leksand. Det är inte det som styr, utan det är bra material som styr, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer