Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Programledaren Ahmed Berhan och panelist samt redaktören Elaf Ali ses i den nya humorsfrågesporten ”Invandrare för svenskar”. Foto: SVT/Morgonstudion/Invandrare för svenskar

Frågesporten “IFS – invandrare för svenskar” ska lära ut invandrarkultur

Uppdaterad
Publicerad

I vilken kultur använder man vattenkanna på toaletten? Det är en av frågorna som inleder SVT:s nya frågesport “IFS – invandrare för svenskar”. I en humoristisk kulturkrock får de majoritetssvenska tävlande avgöra vad som är sant eller falskt från en panel av svenskar med utländsk bakgrund.

Det är ståuppkomikern och skådespelaren Ahmed Berhan som programleder. I panelen syns ett fyrtiotal stora namn från media- och humor-Sverige som Filip Dikmen, Petrina Solange och Evelyn Mok.

Samtliga panelister har ursprung från olika kulturer och i uppgift att svara sant- eller falskt på frågor som “i vilken kultur föds man som ettåring?”. 

– Frågorna ska förutom att vara roliga, också ge någonting. Det handlar om kuriosa om traditioner som man har tagit med sig hit och kan se i Sverige idag, säger panelisten och redaktören Elaf Ali.

Gjorde ”Svenska nyheter”

Producenten för ”IFS – invandrare för svenskar” är Michael Lindgren, som tidigare arbetat med satirprogrammet ”Svenska nyheter”.

Enligt honom är det nya programmet inspirerat av en liknande frågesport på 80-talet som hette “Prat i kvadrat”, där kändisar satt i panelen.  

– Där slogs jag av hur otroligt svenskt homogent det var. Men om man flippar det och sätter svenskar med utländsk bakgrund i panelen istället, kan man leka med den där kontrasten att Sverige är segregerat och vända på perspektivet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.