Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Franska trions midsommarkritiska låt i klippet – och varför Matti Ollikainen tycker högtiden är meningslös. Foto: Erik Simander/Ulf Palm/TT

Franska trion gör midsommarkritisk låt: ”Tråkig och meningslös högtid”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgsbaserade bandet Franska trion har i över 20 år gjort sin säregna blandning av rock, jazz och blues, ofta med lika delar tragik som komik i texterna. När de tar sig an en av många älskad högtid är det med hård kritik mot vad de kallar för “midsommartramset”. 

Strax efter nationaldagen 6:e juni släppte Franska trion sin låt “Midsommar”, om den dag som många kommit att betrakta som den egentliga svenska nationaldagen. Men det är ingen lovsång till ljusa nätter, blommor under kudden och dans runt stången som bandet bjuder på.  

– Det finns inte särskilt många negativa sommarlåtar, så jag har tänkt i efterhand att den har fyllt ett behov, säger Matti Ollikainen, sångare i Franska trion. Han säger att många hört av sig och sagt att de känt igen sig i låten sedan den släpptes.  

I texten till “Midsommar” sjunger Matti Ollikainen bland annat att “midsommarafton är en förbannad dag”, att supandet i naturen är en del av svensk kultur som borde skänkas bort och att han helst stannar hemma för att slippa konversera med någon tråkig släkting.  

– Lite festlig är den väl, men det grundar sig ändå i en känsla av att jag tycker att det är en meningslös högtid. Midsommarstången och sådär. Ett kors utan en gubbe uppspikad på, det är meningslöst, säger han.

Gillar julen mer

Att midsommar dessutom är hedniskt ger minuspoäng i hans bok, säger han. Annat är det med julen – i samband med att låten släpptes annonserades att Franska trion åker ut på ännu en julturné vilket de gjort under flera år.  

Varför är jul så mycket bättre än midsommarafton? 

– Jag är inte så förtjust i sol och värme. Det är mysigare med jul och godare grejer. Sill är ju inget vidare, på jul får man äta praliner och nougat. Det är gott. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.