– Jag tror inte att jag kommer att sluta spela helt, men jag kommer inte försöka göra det till mitt levebröd, säger kompositören och trumpetaren Calle Stenman. Foto: SVT

Nya siffror: Något färre arbetslösa kulturarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Ett år av historiskt hög arbetslöshet går mot sitt slut. Men inom kultursektorn syns en liten ljusning under december månad. Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen kultur media har visserligen ökat med 65 procent jämfört med november förra året – vilket är något lägre än 79 procent, som siffran låg på i oktober. Dock har kompositören och trumpetaren Calle Stenman bestämt sig, han ska skola om sig.

Calle Stenman berättar att han ”ju skulle ha det fetaste frilansåret någonsin”. Flera olika utlandsturnéer var bokade, men ställdes in – en efter en.

– Det som var surast med det var att jag hade bokat alla flygbiljetter, så året inleddes med att jag hade 20 000 kronor, i flygbiljetter som jag inte fick tillbaka. Sen stängdes allt ner, jag har haft två eller tre gig sen i februari, berättar trumpetaren, som nu försöker acklimatisera sig vid en ny verklighet.

Liten ljusning i statistikmörkret

Han har hållit i trumpeten sen barnsben, men nu har han fått lägga den på hyllan. Inom kulturområdet är det framförallt personer inom just scenkonst och musik som drabbats av arbetslöshet under pandemin och de allra flesta bor i storstäderna Göteborg, Malmö och Stockholm.

Men även om arbetslösheten varit historiskt hög, syns alltså en liten ljusning i statistiken när något färre är inskrivna vid Arbetsförmedlingen kultur media i november i år, jämfört med oktober. I oktober var 4 470 personer inskrivna, medan antalet i november hade sjunkit till 4 352 personer. Om trenden håller i sig och om de arbetslösa kommit tillbaka till sina gamla jobb, eller hittat nya jobb inom andra områden, återstår att se. 

– Under våren hade jag ett deltidsvikariat som trumpetlärare, så jag har klarat mig ganska bra. Men jag har många kompisar som fått flytta hem till sina föräldrar och såna saker, berättar Calle Stenman.

Omskolning blev utvägen för yrkesmusikern

Under hösten släppte han tillsammans med basisten Oskar Schönning det americana-influerade jazzalbumet America, oh America. Trots fina recensioner har Calle Stenman börjat skola om sig till musiklärare. 

Känner du att du gett upp på dina drömmar för att du fattat det beslutet? 

– Kanske, kanske inte – det är jättesvårt att säga. Det är det som är det farliga med musik också, att vi som håller på har ett väldigt känslomässigt band till det som man kanske inte har till andra yrken. Jag tror inte att jag kommer att sluta spela helt, men jag kommer inte försöka göra det till mitt levebröd, säger Stenman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.