Nya Tider får inte ställa ut

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det som har fått er att ändra på det här beslutet?

– Det här var svåra beslut från början. Yttrandefrihet är ju svårt. När vi lyssnade på reaktionerna och såg hur de reagerade, det är i de lägena som man måste våga ompröva beslut. Då gjorde vi det och kom vi fram till att det är bättre att Alterna Media och Nya Tider inte ställer ut på bokmässan i år, säger Maria Källsson, vd Bok & Bibliotek, till Kulturnyheterna.

Många reaktioner

Källsson berättar att de viktigaste reaktionerna för dem är de som kommer från författarna, besökarna och deras samarbetspartners.

Vad är det för reaktioner som ni har fått?

– Jag vill inte gå in på exakta reaktioner men de är många till antalet.

I går så var du ganska tvärsäker och pratade om att det var en yttrandefrihetsfråga i och med att de har presstöd. Hur ser du på det i dag?

– Jag ifrågasätter inte att Nya Tider ska ges ut och ha en plattform för sin utgivning i Sverige. Det jag har att ta ställning till är hur vida de ska få vara på Bokmässan. Utifrån de reaktioner som vi fick så får man lov att ompröva vissa beslut som man har tagit.

”Står för yttrandefrihet”

Maria Källsson har pratat med Nya Tider och de ska träffas under nästa vecka.

– Bokmässan i Göteborg står för yttrandefrihet och vi är helt övertygade om att det program som vi har i år är jättestarkt och lyfter den här frågan på jättebra sätt. Det här, om något, har visat prov på hur svår den här frågan är och hur många olika dimensioner det finns att ta hänsyn till.

Finns det inte en risk att ni anklagas för att inte värna om yttrandefriheten när ni inte låter Nya Tider vara med?

– Jo, den risken finns men den är vi beredda att ta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet