En kategorisering av användarna ska ha varit synlig i appens källkod. Foto: Hayoung Jeon/EPA

Uppgifter: Tiktok hade ”svart lista” över barn som såg unga ut

Uppdaterad
Publicerad

Företaget bakom den omdiskuterade kinesiska appen Tiktok har haft ett eget klassificeringssystem över användarnas ålder, inklusive en ”svart lista” över användare som misstänktes vara under 13 år. Men de upptäckta barnkontona stoppades inte, trots appens formella åldersgräns. Det uppger den tyska sajten Netzpolitik.

Sajten Netzpolitik, som beskriver sig själv som en plattform för digitala rättigheter, har tidigare avslöjat hur Tiktok dolt videor med personer med funktionsvariationer. Tiktok hade vid publiceringen ändrat rutinen, men försvarade sig med att man velat skydda personer med funktionsvariationer.

Många barn använder i dag Tiktok trots att sajten har en formell åldersgräns på 13 år. Enligt EU:s dataskyddslagstiftning måste barn få godkännande av sina föräldrar innan de tecknar konton i sociala medier, och frågetecken kring Tiktoks rutiner har lett till att bland annat danska Datainspektionen dragit igång en granskning av bolaget.

Nu kommer Netzpolitik med nya uppgifter om Tiktoks hantering av åldersgränsen. Enligt Netzpolitik har man inte gjort någon kontroll av användarnas uppgivna ålder, men däremot haft ett eget internt system för att åldersbestämma användarna. Företagets moderatorer har dock instruerats att inte blockera barn från plattformen.

Två vita listor – en svart

Netzpolitik beskriver, med hänvisning till två oberoende källor som haft insikt i bolagets praxis, hur Tiktok internt utvecklat ett system där användare klassificeras i en av fyra grupper baserat på sitt utseende.

  • ”Whitelist+” för användare som ser ut att vara 15 år eller äldre
  • ”Whitelist” för användare som ser ut att vara 13 år eller äldre
  • ”Blacklist” för användare som ser yngre ut än 13
  • Ingen uppgift

Men enligt Netzpolitiks källor skedde ingen automatisk blockering av de användare som placerades på ”svarta listan”, däremot begränsades deras räckvidd inom nätverket. I vissa fall kunde konton rapporteras till ett särskilt team i Peking, som kunde fatta beslut om avstängning.

Fram till i mars i år ska kategorisering av användare också ha avslöjats i form av siffror i Tiktoks källkod. Netzpolitik har emellertid inte lyckats reda ut vad siffrorna betytt.

I en kommentar till Danmarks Radio och SVT skriver en talesperson för Tiktok att man har en åldersgräns och alltid ber användare att uppge sin ålder. Man skriver också att att man omedelbart stoppar konton när man får veta att någon är under 13, men undviker att kommentera uppgifterna om ett internt klassificeringssystem.

Experten: Därför varnas det för Tiktok – men inte för Facebook:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.