Tiktok begränsade räckvidden för personer med funktionsvariationer Foto: Gorm Kallestad

Tiktok dolde videor från personer med funktionsvariationer

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska sociala medier-appen Tiktok såg till att användare med funktionsvariationer som bryter mot normen, queera eller överviktiga blev avstängda från det offentliga flödet. Läckta dokument till den tyska nättidningen Netzpolitik.org visar att tanken från Tiktok var att skydda personerna mot nätmobbning.

Tiktok, den kinesiska, snabbväxande sociala medier-plattformen, har instruerat sina moderatorer i Tyskland att markera videor från personer med funktionsvariationer och därmed begränsa deras synlighet i appen.

Även personer som ansetts vara queer eller överviktiga har hamnat på listan över ”speciella personer”, rapporterar Netzpolitik.org.

Klipp togs inte bort men doldes

Videor från personer som Tiktok bedömde var i riskzonen för nätmobbning och som hade 6 000 till 10 000 tittare blev automatiskt taggade med ”Auto R”.

Om videoklippen senare ökade i tittarsiffror blev de placerade i ”ej rekommenderade”. Tiktok tog inte bort videoklippen men valde att dölja dem från att ha en publik.

Företaget backar

Tiktok insåg att reglerna inte var bra och har nu ändrat dem, enligt Netzpolitik. Men dokumenten som den tyska tidningen tog del av var från så sent som september i år.

Ett konto i Tyskland som hamnat på listan över Tiktoks ”speciella personer” är miss_anni21, som nyligen märkt av att hennes videor nu når fler. Den senaste veckan har kontot fått runt 4 000 nya följare.

Om listan med speciella personer därmed tagits bort av företaget är ännu oklart, enligt Netzpolitik. Tidningen har ställt frågan till Tiktok, men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.