• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det står på spel under Viaplays ödesdag. Se Dagens medias chefredaktör Linnéa Kihlströmförklara krisplanen – och vad som händer om aktieägarna röstar nej. Foto: SVT/TT

Ödesdag för Viaplay – krisplan avgörs på stämma

Uppdaterad
Publicerad

Den krisdrabbade streamingtjänsten Viaplays ägare samlas i dag för att på en extra stämma rösta ja eller nej till en dramatisk räddningsplan för Viaplay.

Ett blodbad, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, om konsekvenserna för bolagets befintliga ägare.

I praktiken ska Viaplays ägare – däribland storägaren Schibsted – rösta om ett upplägg som innebär att de ger bort nästan hela sitt inflytande över bolaget till nya huvudägare: franska Canal Plus och tjeckiska PPF.

Krisen för Viaplay

– Det är oerhört brutalt för de befintliga aktieägarna, säger Sverre Linton om räddningsplanen.

Ägarna tar smällen

Han är kritisk till att Viaplay inte i ett tidigt skede har klargjort hur illa det sett ut för bolaget och dess ägare, för att guida alla småsparare som nu drabbas.

– Nu har vi ett blodbad, där bolaget förhoppningsvis får behålla sitt huvud, säger han.

Kunder har redan känt av Viaplays kris med kraftiga prishöjningar och pausade satsningar. Det har även gjorts stora personalnedskärningar.

Nu är det dags för ägarna att ta smällen – sedan Viaplay tagit sig vatten över huvudet med omstridda satsningar på dyra sporträttigheter och en belåningsgrad som blivit ohållbar i det höga ränteläget.

”Vi tittar på våra möjligheter”

Den norska storägaren Schibsted – som bland annat också äger Blocket, Aftonbladet och Svenska Dagbladet – köpte så sent som i september in sig som storägare i Viaplay och äger drygt 10 procent av aktierna. Satsningen kostade cirka 380 miljoner kronor.

Dessa aktier blir dock nästan värdelösa till följd av den räddningsplan som onsdagens stämma ska ta ställning till.

Jann-Boje Meinecke, chef för investerarrelationer på Schibsted, vill inte kommentera den potentiella finansiella smällen av Viaplay-satsningen.

– Vi tittar på våra möjligheter i denna process och kommer att komma tillbaka med besked till marknaden när vi tycker det är rätt att göra det, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför hamnade streamingjätten Viaplay i djup kris. Se Kulturnyheternas tv-kritiker förklara turerna på 60 sekunder. Foto: Foto: Oscar Fries/SVT/Viaplay

Kursras på 98 procent på ett år

Viaplay – en streamingtjänst som bland annat erbjuder brittisk toppfotboll och Formel 1-tävlingar till sina kunder – har tappat 98 procent av sitt börsvärde på ett år.

Krisen tog fart på allvar i juni i fjol när streamingjätten vinstvarnade och aktien kollapsade, varpå vd Anders Jensen fick sparken. Sedan dess är Jørgen Madsen Lindemann vd.

Med de nyemissioner som ingår i räddningsplanen hoppas Viaplay dra in fyra miljarder kronor. Till det kommer en stor skuldnedskrivning och konvertering av lån till aktier.

I måndags blev en uppgörelse med fordringsägare klar, som öppnar för skuldnedskrivning, justerade återbetalningstider och konvertering av lån till aktier. I dag, onsdag den 10 januari, håller bolaget extra bolagsstämma om krisplanen på Stockholm Waterfront Congress Centre från klockan 10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen för Viaplay

Mer i ämnet