Lil Nas X under ett framträdande. Arkivbild. Foto: Scott Roth/AP/TT

Old town road-skaparen anklagas för låtstöld

Uppdaterad
Publicerad

Lil Nas X toppar Billboard-listan med sin hit Old town road. Men nu stäms rapparen på 236 miljoner för sin förra låt Carry on, där han enligt stämningsansökan ska ha använt 80-talsartisten Bobby Caldwells låt Carry on utan tillåtelse.

Den 20-årige rapparen och låtskrivaren från Atlanta i USA har dominerat världens populärmusik sedan före sommaren med sin cowboylåt Old Town Road. Låten där Lil Nas X korsbefruktar nutida, utglesade hiphopbeats med cowboyhatt och vilda västern-metaforer har gjort artisten till superkändis.

Nu blir Lil Nas X stämd för han ska ha byggt sin tidigare låt Carry On på en låt med samma titel utgiven 1982 av jazz- och r&b-sångaren Bobby Caldwell. Lil Nas X publicerade låten i fråga på Youtube, Spotify och Soundcloud.

Likheterna är påfallande, med skillnaden att Lil Nas version har ett höjt tempo och uppskruvade röstlägen – och förstås att Nas har gjort hiphop av det manipulerade smooth jazz-spåret, och använder det som bakgrund för sin egen rapsång och för partier med tyngre beats.

I stämningsansökan som riktas både till Lil Nas X och hans skivbolag Sony kräver Bobby Caldwells representant ett skadestånd på 25 miljoner dollar, motsvarande 236 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.