Operasångare slår larm: Otrygga arbetsvillkor hotar operans framtid

Uppdaterad
Publicerad

Lång utbildning, låg lön, få fasta jobb, krångel med Skatteverket – och så en pandemi. Svaren på en ny enkät från Fackförbundet scen & film visar hur arbetsvillkoren ser ut för frilansande opera- och konsertsångare.

– I värsta fall riskerar vi att missa generationer av duktiga sångare, säger Joa Helgesson, operasångare och ordförande i Fackförbundet scen & films sångaravdelning.

För att bli operasångare krävs en bra röst, eget driv och ofta en lång eftergymnasial utbildning. Men resultaten från en ny enkät som Kulturnyheterna tagit del av, framtagen av sångaravdelningen inom Fackförbundet scen & film (tidigare Teaterförbundet), visar att det för många frilansande sångare även krävs att man klarar att leva med tuffa arbetsvillkor.

– Om det lever kvar en fördom om att operasångare går runt med diamanter och pärlhalsband... Det är ju inte sant om man säger så, säger Joa Helgesson, som har varit med och tagit fram enkäten.

Låg lön och oro

Enkäten syftar till att kartlägga svenska, frilansande opera- och konsertsångares arbetssituation och visar bland annat att en tredjedel av de 200 professionella sångare som svarat på enkäten tjänar under 200 000 kronor om året. Löneutvecklingen upplevs som mycket sämre jämfört med andra branscher och 70 procent känner oro inför pensionen.

En stor majoritet av svenska operasångare är i dag frilansare, och som egenföretagare och projektanställda står de utanför trygghetssystemen som erbjuds dem med fast jobb. Därtill upplever nära hälften problem i kontakten Skatteverket och Försäkringskassan, ofta eftersom de flesta arbetar utomlands under olika länders regler och byråkratiska system.

Att coronapandemin har förvärrat situationen är knappast förvånande. Sedan pandemins utbrott har två av tre förlorat inkomst till följd av att arbetsgivare hävdat force majeure vid covid-19-krisen. Bland de drabbade uppgår förlusten i snitt till 70 procent av inkomsten.

Opera efter pandemin (?)

För den som vill fortsätta vara operasångare även efter pandemin gäller det att lyckas hålla sig flytande ekonomiskt och hålla rösten i trim. Samtidigt har många föreställningar lagts ner och operahusen runt om i världen kämpar för sin överlevnad.

– Unga sångare får inte ta klivet ut i karriären, sångare mitt i karriären förlorar sina livs chanser och äldre, världsetablerade sångare står helt utan ersättning. I värsta fall riskerar vi att missa generationer av duktiga sångare, säger Joa Helgesson.

Om undersökningen

Teaterförbundet för scen och films undersökning har genomförts via webbenkät, och har gått ut till 393 mottagare, varav man fått in 194 svar. Svarsfrekvensen är därmed 49%.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.