Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionen kritisk mot stöden till kulturbranschen.

Oppositionen kritisk mot kulturministern – stöden för låga

Uppdaterad
Publicerad

Allt sedan de nya restriktionerna infördes har kulturbranschen åter igen riktat skarp kritik mot den dåliga framförhållningen. Artister, arrangörer har efterfrågat större stöd, och nu stämmer också oppositionspartierna in i kören.

Med ett publiktak på 500 personer i publiken har kulturbranschen åter fått ställa in, boka om och skala ner. Under dagen kallade Moderaterna till en pressträff för att föreslå mer stöd till kultursektorn – 2 miljarder extra i evenemangsstöd, som ska omformas för att passa fler, och en extra miljard i krisstöd.

– Man kan inte bara ha restriktioner och sedan inte ge stöd till de branscher som är allra hårdast drabbade, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Det är svårt att säga just nu om det som regeringen lagt fram räcker eller om det är det som Moderaterna lagt fram som krävs, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

”Måste finnas större stöd”

Även Liberalerna anser att stöden inte har hållit jämn takt med restriktionerna.

– Så länge det finns restriktioner måste det finnas stöd och det måste finnas större stöd än de som finns i dag.
Det är så många som går på knäna just nu, som har använt alla möjligheter man har för att dra ner alla kostnader eller anpassa sig, säger Christer Nylander, kulturpolitisk talesperson.

I måndags rapporterade Kulturnyheterna att endast 65 254 000 av de avsatta tre miljarderna i evenemangsstödet delats ut.

”Ser över stödet”

Miljöpartiet skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att evenemangsstödet  bör omvandlas till ett krisstöd som kan användas under hela 2022. ”Dessutom måste de 960 miljoner som avsatts för återstart utökas med ytterligare 500 miljoner för att säkra kulturens långsiktiga förutsättningar”, skriver Miljöpartiets pressekreterare Sofia Guerrero.

Kulturministern kan inte utlova några datum för besked om nya – eller omvandlade stöd, men säger att man jobbar så fort det går.

– Vi ser just nu över evenemangsstödet och avser att komma ut med det så fort som möjligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer