Cheryl Boone Isaacs är den amerikanska filmakademiens ordförande sedan 2013. Foto: TT

Oscarsakademien svarar på vitkritiken

Uppdaterad
Publicerad

Flera framstående svarta skådespelare hotar med bojkott av årets Oscarsgala. Detta efter beskedet att samtliga statyett-nominerade skådespelare är vita. Nu bemöter Amerikanska filmakademien kritiken.

– Jag är förkrossad och frustrerad över bristen på mångfald, säger Cheryl Boone Isaacs, ordförande för Amerikanska filmakademien, i ett pressmeddelande.

Efter att nomineringarna offentliggjordes och det stod klart att akademien för andra året i rad endast nominerat vita personer i de fyra skådespelarkategorierna har hashtagen #Oscarissowhite haft hög frekvens i sociala medier.

Oscarsgalan 2016

Bojkottar galan

Dessutom har både skådespelaren Jada Pinkett Smith och regissören Spike Lee bojkottat galan.

Ordförande Cheryl Boone Isaacs berömmer årets nominerade och säger att deras fantastiska insatser ska firas på årets Oscarsgala, men hon säger också att det är dags för stora förändringar.

Dramatiska åtgärder för mångfald

– Akademien kommer att vidta dramatiska åtgärder för att ändra vårt system för medlemskap så att vi från och med 2016 kan bli en grupp med mer mångfald.

Enligt en undersökning i Los Angeles Times från 2012 var 94 procent av de över 5000 medlemmarna i Amerikanska filmakademien vita.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2016

Mer i ämnet