Oscarsnominerade regissören: Ge Nobels fredspris till Srebrenicas kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Den bosniska filmen Quo vadis, Aida? är Oscarsnominerad i kategorin för bästa internationella film. Folkmordet i Srebrenica är fortfarande ett känsligt ämne, menar regissören Jasmila Zbanic, som räknade med att filmen skulle skapa debatt.

Quo vadis, Aida? skildrar tiden på FN-basen i Srebrenica, när de bosnienserbiska styrkorna intar staden. Aida är tolk och ser storpolitiken på nära håll, men är maktlös då hon försöker skydda sin familj.

Filmen är Oscarsnominerad och regissören tror att coronapandemin kan hjälpa den internationella publiken att sätta sig in i Aidas situation.

– I ett ögonblick har hon allt, och i nästa förändras livet totalt. Det man inte kunde föreställa sig händer plötsligt. Så drabbades vi av kriget, och så drabbades vi också av corona, säger regissören Jasmila Zbanic.

Filmen har väckt debatt

Quo vadis, Aida? väckte starka reaktioner på Balkan. På filmsajten Imdb utsattes den för en påverkanskampanj, där den betygsattes med högsta respektive lägsta betyg från de två lägren.

– Massakern i Srebrenica förnekas fortfarande och flera politiska grupper vill inte veta av vad som faktiskt hände där, säger regissören till filmen, Jasmila Zbanic.

Förslaget: Prisa Srebrenicas kvinnor

Zbanic säger att inspirationen för filmen kom från kvinnorna i Srebrenica som förlorat sina familjemedlemmar, men som inte krävt någon hämnd. Därför vill hon att de tilldelas Nobels fredspris.

– Då kanske Nobelpriset får tillbaka sin trovärdighet, säger hon.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.