Bilden föreställer fredsaktivister som uppmanar att lyfta Gazas blockad och att bojkotta den pågående Eurovision song contest. Foto: TT

Palestinierna planerar alternativt Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Medan Israel denna vecka står värd för Eurovision Song Contest planerar palestinierna ett alternativ som man hoppas ska rikta strålkastarljuset mot den pågående israeliska ockupationen av Västbanken.

”Globalvision” hålls på lördag, samma dag som finalen i ESC avgörs i Tel Aviv. Enligt arrangörerna är tanken inte att skapa en direkt motvikt till Eurovision, men att presentera ett ”positivt alternativ”.

Globalvision-fester kommer att hållas i bland annat Ramallah och Haifa samt i London och Dublin och bland dragplåstren finns brittiske artisten Brian Eno samt en rad framstående palestinska musiker. Inga europeiska tv-kanaler bevakar arrangemangen, som dock kommer att sändas via webben.

Utöver Globalvision har palestinierna höjt sina röster på andra sätt i samband med ESC. Bland annat har man uppmanat världsstjärnan Madonna att bojkotta sitt framträdande under finalen, och anti-ockupationsorganisationer har satt upp en enorm reklamskylt med sloganen Dare to dream of freedom, en parafras på Eurovisions slogan Dare to dream.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurovision Song Contest 2019

Mer i ämnet