Eurovision 2019 hålls i Tel Aviv. Foto: TT

Eurovisions sändning hackad – visade explosioner

Uppdaterad
Publicerad

I stället för semifinalen i Eurovison Song Contest visade webbsändningen animerade explosioner i Tel Aviv. Tv-kanalen Kan hävdar att hackerattacken genomförts av Hamas, som å sin sida inte har tagit på sig på cyberattacken. Den vanliga sändningen påverkades inte.

– Vi vet att det var ett försök, tydligen av Hamas, att vid en tidpunkt ta kontrollen över vår digitala sändning, säger tv-chefen Eldad Koblenz till israelisk radio.

– Men jag är glad över att kunna säga att vi efter ett par minuter kunde ta kontroll.

Eurovision Song Contest 2019

Björkman inte märkt hackerattacken

Tävlingsproducenten Christer Björkman som är på plats i Tel Aviv har dock inte märkt av hackerattacken.

– Jag har inte hört talas om det, så jag har inte så mycket att säga om det, men däremot vet jag att vi varje år utsätts för attacker som motarbetas i den mån det går, säger han till TT.

Säkerheten i fokus

Många har frågat sig hur säkert jättearrangemanget ESC är i år, särskilt med tanke på att konflikten mellan Israel och militanta rörelser i Gaza nyligen blossat upp igen. Bland annat har EBU (European Broadcasting Union) vänt sig direkt till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på grund av den då bristande finansieringen av säkerheten, men enligt EBU-chefen Jon Ola Sand löper allt nu på som det ska rent säkerhetsmässigt.

Finalen i ESC äger rum den 18 maj och över 200 miljoner människor väntas se sändningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2019

Mer i ämnet