Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dagligen sker det manifestationer och protester i Tel Aviv, Kulturnyheternas Rebecca Haimi är på plats i Israel. Foto: SVT

Dagliga protester kantar politiserat Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas Rebecca Haimi är på plats i Tel Aviv under Eurovision song contest. Dagligen sker det manifestationer och protester, det har även talats om att blockera ingången till arenan inför lördagens final.

Det har sedan tidigare rapporterats om att Eurovision song contest i Tel Aviv är politiserat, men enligt Kulturnyheternas Rebecca Haimi, på plats i Israel, har tävlingen varit politiserad länge.

– Eurovision är inte längre någon lägerelds-tv, det är alltid politiskt och är världens största elefant i rummet, säger Rebecca.

Rebecca Haimi menar att var man än har bevakat tävlingen har det politiska lyckats skina igenom.  Det märktes i Wien för att det var hbtq-vänligt och en uppvisning av det mer liberala, det märktes i Stockholm där det var mycket fokus på entreprenörskapet av musikexport.

– Det märks framförallt i länder som är i krig och konflikt, det kunde man se i Kiev med bilder från Krim-halvön. Det märks även i Tel Aviv, man vill lyfta fram den hbtq-vänliga partystaden men också den heliga staden Jerusalem, berättar Rebecca Haimi.

Sker manifestationer dagligen

Hur landet visas upp har skapat kontroverser om huruvida det är rätt eller inte. Det genomförs manifestationer nästan dagligen, av olika organisationer och det är mycket protester ute på gatorna.

– Det har pratats om att man ska försöka blockera ingången till arenan där finalen ska hållas på lördag, säger Rebecca Haimi.

Redan innan musiktävlingen drog igång har det funnits krav på bojkott med protestlistor som cirkulerat runt. Men än så länge är det inget land som har bojkottat Eurovision.

Se inslaget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurovision Song Contest 2019

Mer i ämnet