Försäljningen av inbundna böcker ökade med 7 procent under 2020 och omsatte sammanlagt 1,49 miljarder kronor. Försäljningen av digitala ljudböcker omsatte 877 miljoner kronor. Arkivbild. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Pandemin – ett rejält lyft för bokbranschen

Publicerad

Ett exceptionellt framgångsrikt år. Så sammanfattar bokbranschen det gångna året – om man ser till helheten. Försäljningen har gått upp med 8,7 procent vilket är något av ett rekord.

Det visar sammanställningen av statistiken för 2020 i den årliga rapport som Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen nu publicerar. Pandemin har varit gynnsam för bokförsäljningen – endast försäljningsökningen efter att bokmomsen sänktes 2002 kommer i närheten.

-Det är uppenbart att vi vill läsa böcker. När vi får mer tid läser vi också mer, det är väldigt positivt, säger Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen.

Rapportens författare, Erik Wikberg, håller med:

-Det här visar att det finns en väldig läslust i hela landet. Den knastertorra förklaringen är att vi har haft mycket fritid och inte så mycket konkurrens av annat, en annan att vi har haft behov av fördjupande litteratur om existentiella frågor och av eskapism.

-När det gäller ljudböcker vet vi också att själva sällskapsfaktorn, att höra en annan röst, kan ha varit viktig under pandemin när så många varit ensamma.

Uppgång för skönlitteratur och kokböcker

I pengar står försäljningsuppgången för 384 miljoner kronor, men den har dock inte kommit alla försäljningskanaler till godo. Medan internetbokhandeln gått starkt framåt och tillsammans med bokklubbarna ökat försäljningen med 19 procent har den fysiska bokhandeln minskat sin försäljning med 19,1 procent.

Genremässigt är det framför allt skönlitteraturen men också kokböckerna som har sålt bättre under pandemiåret. Försäljningen av barn- och ungdomsböcker däremot ökade stort i volym, men inte i kronor, vilket förklaras av att barn- och ungdomar har lyssnat till strömmade ljudböcker i högre utsträckning än tidigare.

-Barnböcker säljs mycket som presentböcker i fysisk bokhandel. Det är positivt att det inte varit en minskning, man ska också veta att barn- och ungdomsböcker har ökat väldigt starkt långsiktigt, säger Erik Wikberg.

1. Kaninen som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga av Carl-Johan Forssén Ehrlin

2. Spegelmannen av Lars Kepler

3. Där kräftorna sjunger av Delia Owens

4. Vingar av silver av Camilla Läckberg

5. Mytomanen av Sofie Sarenbrant

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer