Foto: Pavel Koubek/TT

Partiernas strategi inför zombieapokalypsen

Uppdaterad
Publicerad

Zombiekulturbloggen Zombieöverlevnad har skickat ut en enkät till riksdagspartierna bland annat med frågan ”Varför är ju er politik bäst för att förhindra att zombierna kommer och vad skulle er primära strategi för att bekämpa de odöda horderna vara?” Det visade sig att flera av partierna inte hade någon zombiepolitik.

Kristdemokraterna låter hälsa till Zombieöverlevnad att zombiefrågor ”inte tillhör de prioriterade områdena” och avböjer liksom förra året att svara på enkäten. Sverigedemokraterna och Moderaterna har överhuvudtaget inte svarat.

Vänsterpartiet anser att: ”den avgörande faktorn för att överleva och bekämpa de odöda horderna är att vi människor håller ihop och byggt upp ett starkt förtroende för varandra”.

Centerpartiet tycker sig vägar och försvar är bästa vapnet mot zombier: ” Ett hållbart samhälle, ett Sverige som binds samman av en god infrastruktur, med ett starkt försvar och god beredskap kommer vara förutsättningar för att vi ska ta oss igenom en katastrof.”

Liberalerna anser att skolan är lösningen: ”Det finns gått om råmaterial i en skola – slöjdsalar är en guldgruva av spetsiga föremål. För att inte tala om alla gafflar i skolmatsalen, som kan användas till fällor för kringströvande zombies.”

Socialdemokraterna understryker att 70 procent av avlidna i Sverige kremeras och det i sig bör fungera som hyfsat skydd: ” Skulle de jordbegravna avlidna ändå resa sig så ser vi detta som en krissituation där olika myndigheter måste samordna sina insatser.”

Miljöpartiet är det enda riksdagspartiet som varken vill försvara sig eller mota bort zombierna: ” Med dagens klimathot så kommer vi behöva fler krafter i omställningen till ett hållbart samhälle och med zombiernas miljötänkande tror vi att samhället får ökade resurser i ett sådant arbete.”

Bakom bloggen Zombieöverlevnad står författaren Herman Geijer, se en intervju med honom här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.