Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I utställningen visas en karta över den annekterade Krimhalvön med texten ”Här börjar moderlandet”. Foto: Reuters

Rysslands-utställning i Moskva blir permanent landmärke

Uppdaterad
Publicerad

18 miljoner uppges besökt ”Rysslands”-utställningen i Moskva – som bland annat klassar Krimhalvön och ukrainska regioner som ryska.

Nu gör president Vladimir Putin utställningen till ett permanent landmärke.

I åtta månader har den patriotiska utställning ”Ryssland” visats i Moskva. Enligt ryska uppgifter har 18 miljoner besökt utställningen under dessa månader.

Nu uppger president Vladimir Putin att den temporära Kreml-finansierade utställningen kommer bli ett permanent landmärke.

– Vi behöver skapa förutsättningar för att visa upp vad landet gör, hur vi lever och vad vi behöver åstadkomma. Därför har vi kommit överens om att starta ett nationellt centrum, sa Vladimir Putin när han besökte utställningen under måndagen.

Detta innebär att utställningen – som enligt Reuters har som syfte att visa hur Ryssland frodas trots att landet är i krig – flyttas till en permanent lokal i Moskva.

Framställer ukrainska regioner som ryska

Utställningen består av allt från rysk traditionell matlagning och en kärnvapenbombsreplika – till konst på den ryska armén i Ukraina och en karta över den annekterade Krimhalvön med texten ”Här börjar moderlandet”.

Även de fyra ukrainska regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja är med i utställning och beskrivs som ”Rysslands nya regioner”. Det trots att Kreml inte har full kontroll över områdena, samtidigt som Ukraina uppger att de kommer strida tills de befriat regionerna helt från ryska styrkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.