DN:s fotograf Paul Hansen greps av polis i Minsk. Foto: SVT

Paul Hansen om gripandet i Belarus: ”Jag lyckades sno tillbaka min telefon”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen frihetsberövade ett 50-tal journalister i Belarus huvudstad Minsk. Bland dem fanns DN-fotografen Paul Hansen.

– Jag hade precis beställt en cola när de slog till och omringade demonstranterna, säger han.

Paul Hansen har varit i Sverige mindre än två timmar när Kulturnyheterna träffar honom efter att han greps av polis i Belarus, där han befann sig för att bevaka demonstrationerna mot president Lukasjenko.

– Hundratals poliser kom med polisbussar, jag såg en del gripas ganska våldsamt, säger han.

Paul Hansen togs till polisstationen tillsammans med andra journalister. Väl på plats ombads journalisterna att visa sina telefoner, lämna in sina kameror och hotades med att hållas kvar i flera dagar.

Spårades via GPS

Efter att lyckats stjäla tillbaka sin telefon från poliserna kunde Paul Hansen kontakta Dagens Nyheter som i sin tur tog kontakt med den svenska ambassadören.

– De kunde så på GPS:en var jag var och kontaktade ambassadören väldigt fort, de var snabba på fötterna, det är jag tacksam för, säger han.

Se en längre intervju med Paul Hansen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.