DN:s fotograf Paul Hansen är en av flera journalister som hålls av säkerhetsstyrkona i Minsk. Foto: TT/Arkivbild

DN:s fotograf Paul Hansen har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Runt 20 journalister som bevakade protesterna i centrala Minsk frihetsberövades i dag av polis. Bland journalisterna fanns DN:s prisbelönte fotograf Paul Hansen. Hansen släpptes dock senare på kvällen och ska ha lämnat polisstationen tillsammans med Sveriges ambassadör i Belarus.

Bland den grupp som hölls av säkerhetsstyrkorna fanns, förrutom DN-fotografen, journalister från bland annat nyhetsbyråerna AP och Reuters.

Enligt DN stoppades Paul Hansen vid 18-tiden nära självständighetstorget i Minsk, och fördes senare till en polisstation. Han släpptes dock vid 22:30-tiden svensk tid.

Protester i Belarus

– Jag måste lämna landet i morgon, säger han, till DN.

Twitter skriver han så här efter frisläppandet:

”Åkte Volvo med svensk flagga efter frisläppandet. Men cola zeron står kvar på mitt bord på hotellet. Polisens gripande av Media i landet är upprörande”.

”Djupt oroad”

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kommenterade händelsen tidigare på kvällen. Hon skrev på Twitter att hon var ”djupt oroad” över gripandet och att Paul Hansen måste ”släppas omedelbart”.

Efter att han släppts skrev hon på Twitter ”belarusiska myndigheter måste förklara sig”.

– Vi vill inte kommentera ärendet mer än så, säger Simon Barajas Lamo, som jobbar på UD:s presstjänst.

Journalistförbundets förbundsordförande Ulrika Hyllert skriver på Facebook att det är av ”yttersta vikt att journalister får göra sitt jobb utan att riskera att bli frihetsberövande”, samt att man ”fortsätter kräva pressfrihet och yttrandefrihet i Belarus”.

Bilda reservpolisstyrka

På torsdagen kom även nyheten att Belarus president Alexander Lukasjenko har bett sin ryske kollega Vladimir Putin att bilda en reservpolisstyrka som kan användas i landet vid behov. Styrkan ska dock inte sättas in om inte situationen kräver det, enligt Putin.

– Jag ser ingen anledning att hymla. Det finns relevanta paragrafer som slår fast att alla medlemsstater i (den rysk-belarusiska) unionsstaten och andra organisationer ska stödja varandra när det gäller skydd av suveränitet, yttre gränser och stabilitet, säger Putin i en intervju med tv-kanalen Rossija-1.

– Vi har åtaganden gentemot Belarus, fortsätter den ryske ledaren, som säger att han meddelat Lukasjenko att Ryssland kommer att uppfylla dessa.

”Oacceptabelt” agerande

Det övergångsråd som bildats av den belarusiska oppositionen svarar med att kalla Rysslands agerande ”oacceptabelt” och en kränkning av internationell rätt, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att även Natochefen Jens Stoltenberg uppmanar Ryssland att inte lägga sig i krisen i Belarus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet