Hör mer om spinoffens återkomst i klippet ovan. Foto: Disney+ /Greg Lewis/AMC/Sony Pictures Television

Pengar och nostalgi – därför är spinoffen tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

I streamingbolagens tävling om tittarna har spinoff-serien fått ett uppsving. Hör filmkritikern Caroline Hainer lista orsakerna bakom den älskade och hatade genrens starka återkomst.

1955 gjorde den omtalade spinoffen entré när en häst från westernserien The Gene Autrey Show fick en egen tv-serie. Sedan dess har spinoffen gått från hyllad och hatad till att nu vara en självklar tv-satsning.

-  Tidigare var det mer populärt att göra spinoffs på sitcoms, att man tog en karaktär och placerade den i en ny miljö. Skillnaden nu är att man placerar en figur på ett annat ställe och han eller hon kan ta med sig andra figurer från tidigare orginalserier. Man ser också mer animerade spin-offs, säger Caroline Hainer.

Fördjupning och pengar

How I met you father, Ms Marvel, Obi-Wan Kenobi och Better Call Saul, – listan av nya spinoff-serier börjar bli lång. Men varför ser vi så många sådana just nu?

– Det enkla svaret är pengar, för att man går på något som är väldigt bekant för tittaren. Från tv-bolagens håll är det ju att spinoffen slår ut väldigt brett – och från tittarens håll kan det ge en fördjupning eller vara en chans att hålla fast vid en favoritserie lite längre. Man vet ju själv hur ledsamt det kan vara när ens favoritserie slutar. Då kan det vara en chans att få i sig lite till av det man gillar, säger Caroline Hainer.

Vad är det som gör den så populär idag?

– Jag skulle säga att det beror på nostalgi. Det är nostalgin som kan locka oss till några av serierna, men det kan också vara att vi vill slötitta eller klamra oss fast vid en serie. Så nostalgi ska man inte underskatta som dragningskraft, men till syvende och sist är det så klart att strömningstjänsterna vill locka tittare och få tillbaka pengarna.

Hör mer om spinoffens återkomst i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.