Petra Mede och Fredrik Sahlin leder SVT:s nya filmprogram ”Dolly”. Foto: Johan Paulin

Petra Mede och Fredrik Sahlin i nytt filmprogram

Uppdaterad
Publicerad

En kunnig och kul talkshow där gäster från film- och tv-världen hälsar på hos Petra Mede och Fredrik Sahlin i studion. Det är receptet för SVT:s nya filmprogram ”Dolly”.

— Som tittare ska man bli underhållen, men också bli upplyst.

Det säger Fredrik Sahlin, närmast från ”Dollys” föregångare ”Babel bio”. Tillsammans med Petra Mede, som bland annat varit programvärd för Guldbaggegalan de senaste åren, ska duon ge SVT:s nya filmsatsning bredd och kunskap ur olika perspektiv. Petra Mede som skådespelare och Fredrik Sahlin som en av Sveriges tyngsta film- och tv-kritiker och en van programledare.

— Anledningen till att det är jag och att vi är två är att vi ska komma lite från olika håll. Fredrik som filmvetare och jag får kanske representera tittaren. Jag kan inte så mycket om film som Fredrik men jag kan vara mer direkt och ställa andra typer av frågor, som kanske inte behöver vara lika initierade, säger Petra Mede.

— Du har ju erfarenheten som skådespelare och där kan du ställa mer initierade frågor än vad jag kan, säger Fredrik.

Internationella och svenska gäster

Programledarna kommer att turas om att hålla i intervjuerna och planen är att fylla studion med både internationella och svenska gäster. Målet är att skapa ett filmprogram med kunniga och väl förberedda intervjuer, folkbildande inslag och roliga upptåg.

”Dolly” kommer inte heller bara att fokusera på film. Med tv-seriernas stora framfart de senaste årens kommer också det vara en del av duons talkshow.

— När man säger ordet tv-serie så implicerar det att det ska vara kvalité och så är det ju inte. Det har blivit en extrem inflation i tv-serier. Men naturligtvis ska vi bevaka de största tv-serierna på något sätt, säger Fredrik Sahlin.

”Kritiker in i märgen”

Den 11 januari nästa år har programmet premiär. Och inför den åtta avsnitt långa säsongen har programledaren Petra Mede nytta av erfarenheterna från sitt uppdrag som programvärd för Guldbaggegalan; hon har sett alla svenska filmer som har gjorts de senaste fem åren.

— Det har jag varit så illa tvungen till, säger Petra med ett skratt. Nej då, det har jag gjort med glädje men ibland är det jobbigt att se svensk film. Vi är helt neutrala!

Petra skrattar igen.

Men Fredrik Sahlin håller inte riktigt med sin nya kollega.

— Jag kommer inte att vara helt neutral för jag är kritiker i själen och in i märgen. Jag kommer att ha svårt att hålla snattran om det är en dålig film.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer