”Det är en förvanskning av verkligheten”

Publicerad

I en intervju med Kulturnyheterna riktar Özz Nûjen skarp kritik mot sättet NRK klippte bort vad han sa i Skavlan.

NRK valde att klippa bort bland annat delen när Özz Nûjen frågar den avgående norska statsministern Jens Stoltenberg: ”Både Höyre och Fremskrittspartiet har pratat om att deportera romer från Norge, om det inte är rasism, vad är det då?”.

NRK:s förklaring till varför de valde att ta bort den delen är att det inte fanns en motpart på plats som kunde försvara sig.

Vad var din tanke när du fick veta att det var bortklippt i Norge?

– Först tänker man det här är ju inte värdigt ett land som Norge, säger Özz Nûjen.

Vad tänker du om NRK:s förklaring?

– Den håller ju inte. Det är på ett sätt en pinsam förklaring speciellt när Höyres och Fremskrittspartiet varje dag och varje vecka är på NRK och påstår rasistiska saker utan att det finns någon motpart som ifrågasätter.

Vilken är din analys av varför norsk TV klippte valde att klippa bort kritiken?

– Jag tror att man normaliserar rasismen som växer fram. Det är ju så med rasismen att normaliserar man den så äter den upp en inifrån, och det är väl vad som sker på NRK. Man pratar om att det är oetiskt att andra parten inte var där och så vidare men jag tycker på riktigt att jag blev censurerad. Det som funkar i Sverige borde också funka i Norge. Varför klippte inte också SVT det då?

Vad tror du?

– Som sagt är det en normalisering av rasismen, man klipper bort det som är kritiskt mot det samhället och det som sker i det samhället. Det märker man i alla länder i Europa där den yttersta högern tar del av makten. Det första som lider är yttrandefriheten.

Vad skulle du vilja säga till NRK?

– Var finns etiken när man klipper bort mig och ger mina applåder för det jag har sagt till Stoltenberg? Där Stoltenberg inte fick applåder för det han sa. Det blir ju väldigt konstigt, som att Stoltenberg fick rätt. Det är inte bara censur utan en förvanskning av verkligheten. En falsk heroisering av det Stoltenberg säger. Det är pinsamt och verkligen oetiskt om vi nu ska prata om pressetiska spelregler.

Fredrik Skavlan säger själv till Kulturnyheterna att han och hans redaktion tycker att SVT:s version är den korrekta, men att de respekterar NRK:s beslut. 

Se hela den bortklippta delen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nûjens Norgekritik klipptes bort

Mer i ämnet