NRK klippte bort Özz Nûjens kritik

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Özz Nûjen anklagade Norge för rasism i en ordväxling med landets statsminister Jens Stoltenberg. Men kritiken kom inte med i programmet.

Gårdagens avsnitt av ”Skavlan” slutade med debatt mellan Özz Nûjen och Norges avgående statsminister Jens Stoltenberg. Özz Nûjen gick till angrepp mot statsministern med anledning av att Fremskrittspartiet valts in i landets riksdag. Men när avsnittet sändes i Norge hade kritiken klippts bort.

– Jag tycker att det är fegt. Vill man ha högt i tak måste alla få komma till tals. Man måste benämna saker vi deras rätta namn. De har rasister i sin regering, och då får de tåla lite kritik, säger Özz Nûjen till SVT.

Applåderar inte åt Stoltenberg

I den norska utsändningen av programmet river den avgående statsministern ned applåder för sitt uttalande om att man inte bör blanda ihop Fremskrittspartiet och massakern på Utöya. Programmet går vidare – men publiken applåderade inte åt Stoltenberg, utan åt Özz Nujen som kritiserade de båda nya regeringspartierna i Norge.

”Både Höyre och Fremskrittspartiet har pratat om att deportera romer från Norge, om det inte är rasism, vad är det då?”

Inte fått respons från NRK

I vanliga fall sänder SVT och NRK samma version av ”Skavlan”. Men den här gången snuvades alltså de norska tittarna på drygt en minut av programmet. ÖzzNûjen har inte fått någon förklaring från NRK men säger att de förmodligen själva inser att de har gjort bort sig.

– Jag har inte pratat med NRK men det här får stå för dem. Jag tycker inte att sådana här saker hör hemma i vare sig Sverige eller Norge om vi ska kalla oss demokratier. Och det tillhör verkligen inte public service.

Özz Nûjen kommer inte att driva fallet vidare, utan säger att han istället jobbar mot sådana händelser i allt han gör.

– Jag fortsätter min kamp och att peka finger mot orättvisor, rasism och fördomar.

Tror du att samma sak skulle kunna hända i Sverige?

– Ja, det tror jag. Saker och ting går snabbt i vår värld. Normaliserar man rasismen så blir det såhär.

”Var nödvändigt”

NRK säger till Aftonbladet att klippningen var pressetiskt nödvändig.

– Det kom inte fram några nya argument, och det fanns ingen där som kunde försvara sig. Vi har våra pressetiska regler. Det är inte bara Özz vi klippt ner. Vi har även klippt ner Jens. Det blev över gränsen, säger Unni Ödegård, projektredaktör för ”Skavlan” på NRK.

Klippet i topp visar den del som togs bort i NRK:s sändning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nûjens Norgekritik klipptes bort

Mer i ämnet