”NRK trippar på tå runt regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktar norska Dagbladets John Olav Egeland kritik mot NRK för sättet man klippte bort Özz Nûjens kritik av Fremskrittspartiet i den norska versionen av Skavlan.

Under rubriken ”Självklart var det självcensur” skriver John Olav Egeland i Dagbladet om NRK:s sätt att klippa bort delar av Nûjens kritik ur programmet.

NRK menar att de klippte som de gjorde för att inte bryta mot de pressetiska reglerna. Detta eftersom varken Höyre eller Fremskrittspartiet fanns på plats i studion för att för att bemöta Nûjens kritik.

Nûjens Norgekritik klipptes bort

Men det håller inte John Olav Egeland med om.

– Det finns ingen grund i de pressetiska reglerna för att man ska behöva ta bort den bit det handlar om. NRK trippar på tå runt regingen, säger han till NRK:s nyheter.

Han får medhåll av Fredrik Skavlan själv, som menar att han genom att flera gånger understryka att Fremskrittspartiet inte fanns på plats i studion, höll sig inom de pressetiska gränserna.

SVT:s version den korrekta

Skavlan vill inte kalla NRK:s redigering för censur, men han menar att SVT:s version av programmet är den riktiga.

I samma program medverkade även NRK:s högsta chef Thor Gjermund Eriksen. Han anser att det inte är fråga om censur.

– För mig är censur när man redigerar ett material så att det framstår för tittarna som någonting annat än vad det faktiskt är, och så är det inte här. Samma bild av diskussionen gavs till tittarna i båda länderna, säger han.

Klippte bort de mest angelägna

Inte heller det håller John Olav Egeland med om. Han menar att den bit de klippte bort var den som var mest angelägen för de norska tittarrna. I det bortklippta materialet säger Özz Nûjen bland annat att ”Både Höyre och Fremskrittspartiet har pratat om att deportera romer från Norge, om det inte är rasism, vad är det då?”.

– Man klipper också bort när han säger saker som handlar om att bli misstänkligjord bara för att man är invandrare, och det är viktiga synpunkter i intervjun som det i min uppfattning inte fanns någon som helst anledning att klippa bort, säger John Olav Egeland.

Se hela debatten från NRK i klippet ovan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nûjens Norgekritik klipptes bort

Mer i ämnet