Pressombudsmannen Ola Sigvardsson Foto: Fredrik Persson

PO: ”Ett steg i fel riktning”

Uppdaterad
Publicerad

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson menar att det finns en fara med Brian Levesons förslag till en ny brittisk presslag.

Efter senaste tidens uppmärksamhet kring avlyssningsskandalen blev PO Ola Sigvardsson inte förvånad när han hörde nyheten om en ny brittisk presslag idag. Men han tycker att det är ett steg i fel riktning.

Vad innebär det här förslaget?

Avlyssningskandalen i brittisk press

– Man kommer att behålla och förnya den pressnämnd som nu finns i Storbritannien, som är motsvarigheten till pressens opinionsnämnd i Sverige, men man kommer att lägga till en överrock av ett statligt styrt organ som ska övervaka pressnämndens arbete.

Vilka faror finns det med förslaget?

– Pressfriheten är inte uppfunnen för att glädja Rupert Murdoch eller andra mediemagnater och ägare av tidningar. Pressfriheten har ett syfte i ett demokratiskt samhälle. Det är att fria medier ska kunna övervaka makten. Genom att införa en statlig nämnd för att övervaka pressnämnden så gör man egentligen tvärtom. Man låter alltså makten övervaka medierna.  Det är klart att det finns en fara i det.     

Vad kan det få för konsekvenser?

– Det skulle kunna innebära, i ett annat politiskt läge, att den här nämnden som är en statlig myndighet som övervakar pressnämnden skulle kunna användas som ett politiskt verktyg för att till exempel inskränka pressfriheten.

Hur oroad är du för det?

– England har väldigt starka demokratiska traditioner så jag kan väl inte säga att jag är oroad på något djupare plan men det är ändå viktigt att konstatera att det är ett steg i fel riktning.

Vad kan det här påverka medielandskapet?

– I princip så kommer de medier som finns även att finnas kvar i framtiden om de har en konkurrenskraft på sin marknad. Jag tror inte att det kommer att bli någon omstöpning av medielandskapet.

Tror du att det här kan vara en väg att gå för Sverige i framtiden?

– Det tror jag inte och jag hoppas inte det heller. Att England går den här vägen beror på att det engelska massmedieklimatet ser ut som det gör. Det vill säga att man har väldigt aggressiva publiceringar till exempel vad det gäller detaljer när det gäller brottslighet, namngivning och liknande. En sådan situation har vi inte i Sverige.

Eftersom de brittiska medierna inte har skött sig, är inte det här nödvändigt?

– Det motförslag som har lagts av den brittiska pressindustrin är att man ska stärka pressnämndens juridiska kraft att agera mot de tidningar som bryter mot de etiska reglerna och jag anser att det hade varit lämpligt att nöja sig med den förändringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlyssningskandalen i brittisk press

Mer i ämnet